mandag den 19. september 2011

Trollingbåde

Trollingbåde fyrer 5.000 liter benzin af i døgnet

28. apr. 2011 12.54 Nyheder Opdat.: 28. apr. 2011 14.29
Bådene på trollingstævnet i Tejn har et massivt sugerør i benzintankene på havnen.
Hver dag tanker bådene nemlig omkring 4.000 liter benzin og cirka 1.200 liter diesel.
Sidste år brugte man ialt 24.000 liter benzin og omkring 12.000 liter diesel, oplyser havnefoged Tom Nielsen.
Han tilføjer, at en del af bådene kommer til Tejn før stævnet, og at de 36.000 liter fossile brændstoffer er det samlede tal for forbruget hos trollingbådene, mens de sejler fra Tejn.
- Stævnet harmonerer ikke umiddelbart med planerne om Bornholm som en grøn bæredygtig ø, erkender erhvervsambassadør Lene Grønning.
- Det er ikke rart, når vi ser på regnskabet for at blive et CO2-neutralt samfund. Men vores opgave er, mens vi venter på at blive et CO2-neutralt samfund, at arbejde på at finde afløseren for det, bådene sejler på i dag, siger Lene Grønning.
Hun påpeger, at man arbejder med en mulig batteriløsning.
To sider af medaljenPå trods af den massive forurening fra trollingbådene mener Lene Grønning alligevel, at stævnet tilfører en form for bæredygtighed til Bornholm.
- Bæredygtighed kan tolkes på mange forskellige måder. Bæredygtigheden gælder jo også samfundet, og et arrangement som trolling skaber en masse opmærksomhed om øen. Det er den positive side af medaljen, siger Lene Grønning.
- Den anden side er, at der er ikke en afløser for benzin og diesel i dag. Men vi kan sikre på Bright Green Island, at vi er med i udviklingen, der kan skaffe en afløser, vurderer Lene Grønning.


Hurtigfærgen Villum Clausen bruger 9.000 liter diesel på en tur fra Rønne til Ystad. Trollingbådene i Tejn bruger fire gange så meget brændstof, mens de er her.